Rompetrol
Presa
Republica Dominicană

Republica Dominicană este renumită pentru plajele cu nisip alb și lagunele albastre din Marea Caraibilor. Poți savura un cocktail cu umbreluță, chiar la umbra unui palmier. Și asta nu e tot! Balenele sunt principala atracție, mai ales că există și spectacole pentru turiști. Saltul impresionant al balenelor cu cocoașă este o minune de care merită să te bucuri.

În Republica Dominicană vei întâlni un mix de cultură, istorie și minuni naturale. Puerto Plata, Punta Cana, La Romana și Samana reprezintă adevărați magneți pentru turiști. O bijuterie culturală este și capitala Santo Domingo, oraș inclus în patrimoniul UNESCO.

Arhitectura Republicii Dominicane este impresionantă, mai ales că este prima așezare din Indiile de Vest. Cultura dominicană se remarcă prin cea mai veche universitate din Lumea Nouă, cele mai vechi case, spitale și catedrale. În topul celor mai impresionate clădiri se află Catedrala Sfânta Maria, construită între 1514 și 1542, cea mai veche din America și o minune arhitecturală a orașului Santo Domingo.

 

Santo Domingo

Santo Domingo este capitala Republicii Dominicane și a fost fondată în 1496 de către Bartolomeu Columb, fratele faimosului explorator Christofor Columb. Aici se află Farul lui Columb, ce găzduiște rămășițele exploratorului, o creație artistică de mare finețe.

Orașul colonial a fost construit după un plan urban asemănător unei table de șah, care a devenit un model pentru proiectanții din Lumea Nouă. Santo Domingo s-a conservat în timp, păstrându-și mărimea tradițională și înfățisarea clădirilor. Practic, este cel mai vechi oraș din minunata Lume Nouă.

Capitala este cunoscută și pentru viața vibrantă de noapte și varietatea de baruri, cluburi și restaurante. Recomandăm o vizită la grădinile botanice cu vegetație luxuriantă și o plimbare pe Malecon, un centru comercial prosper. Tot aici are loc Carnavalul de Merengue, festivalul în care toată lumea dansează pe ritmuri latine.

Punta Cana

Punta Cana este raiul resorturilor și a plajelor cu nisip fin. Plaja Bavaro este extraordinară și plină de palmieri. Aici poti face plajă, scufundări, poți vedea recifuri de corali, te poți plimba cu vaporașele, poți face croaziere și multe altele. Lonely Planet a caracterizat Punta Cana ca fiind ”epicentrul a ceea ce înseamnă all-inclusive”.  

Pico Duarte

Republica Dominicană este un paradis pentru iubitorii de senzații tari, pentru că insula găzduiește cel mai înalt vârf din regiunnea Caraibilor, Pico Duarte. Drumeția durează între două și patru zile, în funcție de ruta aleasă, dar priveliște de sus merită tot efortul. Odată ce ajungi acolo, vei avea un sentiment de împlinire și vei putea admira insula în toată splendoarea ei.

Lacul Enriquillo

Lacul Enriquillo este cel mai mare lac sărat din Insulele Caraibe. În mijlocul lacului se află insula Cabritos, unde veți găsi rocile antice Taino. Nu uitați să luați camera, pentru a fotografia constrastul minunat dintre rozul păsărilor flamingo și azurul apelor cristaline.

Parcul Național Isla Cabritos are una dintre cele mai mari rezervații naturale de crocodili americani. Tot aici vei întâlni peste 60 de specii de păsări, de la papagalul hispanic până la porumbelul alb-încoronat.

Peninsula Samana

Apele din peninsula Samana adăpostesc multe specii de animale marine. Aici vei întâlni celebrele balene cu cocoașă, ce zăbovesc în Marea Caraibilor din ianuarie până în martie. Cascada Salto El Limon este impresionantă, iar plaja Rincon se numără printre cele mai pitorești din zonă.

Trabucuri, rom și cafea

Republica Dominicană se remarcă printr-o bogată tradiție a suvenirurilor, oferind o gamă impresionantă de produse artizanale. Puteți achiziționa atât tablouri colorate, cât și sculpturi în lemn și săpun, produse ceramice și mobilier de mahon sau bijuterii tafinate din chihlimbar. Cele mai populare rămân trabucurile, romul și cafeaua.

Buen apetito!

Bucătăria dominicană este influențată de cea spaniolă, la care se adaugă condimente din zona Caraibilor. Recomandăm mâncărurile preparate ”a la criolla” sau ”guisado”. Carnea sau fructele de mare se prepară într-un sos de tomate cu usturoi, ceapă și măsline. Rezultatul este ”yum”.

După o masă copioasă în stil caribian urmează și un desert pe măsură. Printre cele mai populare deserturi se numără ”dulce de leche”, care seamănă cu un sos de caramel și ”dulce de coco”, din cocos. Fructele coapte în sirop sunt de senzație, recomandăm aici portocală, papaya, caju sau ananas.

Cât despre băuturi, în Republica Dominicană se produce berea locală Presidente. Nu uita să savurezi un pahar de rom tare, nu se compară cu romul commercial din magazine.  

Informații utile:

  • Clima Republicii Dominicane este tropical marină, moderată de musoni. Temperaturile medii anuale oscilează în jurul a 30 de grade
  • Capitala Republicii Dominicane este Santo Domingo, un oraș vibrant cu o arhitectură colonială
  • Limba oficială este spaniola
  • Cel mai înalt vârf este Pico Duarte, cu o altitudine de 3098 m
  • Moneda utilizată în Republica Dominicană este peso. E mai bine să plătiți cash la magazine, deoarece la plata cu cardul există magazine ce percep un procent de 16% din valoarea cumpărăturilor
  • Punta Cana este considerată una dintre cele mai frumoase stațiuni din Republica Dominicană, oferind turiștilor tot ce își pot dori
  • Peninsula Samana este locul din care puteți admira saltul impresionant al balenelor cu cocoașă

 

 

Articol apărut în revista Rompetrol, numărul 28, octombrie 2016