Rompetrol
Presa
Peste 44 mii de donatori si 20 de mii de litri de sânge, colecta în perioada campaniei Donează sânge, salvează o viaţă şi Rompetrol te premiază!

Campania de susţinere a donării de sânge la nivel naţional, derulată de KMG International în perioada 10 august – 10 octombrie, în parteneriat cu Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională şi Fundaţia pentru SMURD a avut ca rezultate 44,620 de donatori de sânge şi plasmă, şi (estimat) 20,079 litri de sânge.

“Pandemia continua să ne impună distanţare fizică, dar rămânem împreună solidari şi responsabili. Grupul KMG International a susţinut cadrele medicale şi autorităţile în lupta împotriva pandemiei, iar prin această campanie am îndemnat şi la implicare individuală, de la angajaţii noştri către toţi membrii comunităţii, pentru a merge şi dona sânge într-o perioadă în care criza din domeniul sănătăţii are mai multe valenţe. Noi am mulţumit simbolic donatorilor pentru gestul lor de mare nobleţe, prin oferirea unor vouchere la centrele de transfuzii din ţară în baza cărora putea ridica în mod gratuit produse din benzinăriile Rompetrol hei.”– Iskander Abdibaitov, Chief Officer Corporate Development.

“În contextul pandemiei cu coronavirus pentru Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti a fost o provocare să facă faţă cererii de sânge şi componente a spitalelor, în condiţiile în care colecta mobilă şi activitatea punctelor fixe din spitale a fost suspendată de 6 luni şi era de aşteptat ca adresabilitatea donatorilor de sânge să fie afectată de efectele pandemiei. Cu toate acestea cu ajutorul partenerilor noştri am reuşit să asigurăm atât cererea spitalelor de sânge, cât şi cererea spitalelor de plasmă convalescentă covid-19! Mulţumim Rompetrol pentru această campanie prin care donatorii noştri au primit o gustare sănătoasă pentru o refacere rapidă a sângelui donat.” - Dr. Doina Goşa – Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

O singură unitate de sânge donat poate salva până la 3 vieţi. Cu toate acestea, în România în 2020, statistic, sunt mai putin de 1,5% donatori, conform datelor statistice comparativ cu 2019. Cu toate acestea, numărul donărilor din perioada august-septembrie a crescut cu aproximativ 20% faţă de lunile iunie-iulie 2020.

“Ne bucură rezultatele campaniei derulate şi faptul că apelul la responsabilitate socială a avut ecou în populaţie şi sperăm ca, în timp, astfel de demersuri să ducă la un comportament solidar al populaţiei şi la conştientizarea importanţei donării de sânge. Contextul prezent dat de pandemia de coronavirus, care adaugă nevoii obişnuite de sânge pentru diverse operaţii necesitatea de plasmă de la convalescenţi pentru tratarea cazurilor grave, creşte importanţa donării de sânge, un gest atât de simplu şi la îndemâna fiecăruia dintre noi. Pentru că aşa cum menţionam şi la începutul campaniei lupta pentru viaţă în spitale, în multe momente, se câştigă picătură cu picătură.” – Dr. Raed Arafat, preşedinte al Fundaţiei pentru SMURD.

Campania s-a desfăşurat în toate cele 41 de centre de transfuzii din România, în perioada 10 august – 10 septembrie, iar donatorul a primit în momentul donării un voucher pe bază căruia putea ridica în mod gratuit, în perioada 10 august - 15 octombrie, din orice staţie de distribuţie carburanţi Rompetrol hei o bautură şi o gustare.

KMG International a mai susţinut prin diferite proiecte activitatea unor centre de transfuzii – în 2017 a donat Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină două frigidere pentru plasmă care îndeplinesc normele în vigoare si standardele europene impuse, cât şi mobilier tehnico-medical pentru laboratoare, iar în 2018 a dotat Centrul Regional de Transfuzie Constanţa cu echipamente noi care au crescut capacitatea tehnică a unităţii medicale: un agitator de trombocite şi un hemomixer, echipamente obligatorii pentru orice centru de transfuzie.