Rompetrol
Presa
Efix sponsor la RedBull Romaniacs 2018 – ediţie aniversară de 15 ani

Cel mai dificil raliu hard enduro din lume a ajuns la cea de a XV-a editie si va asteapta la Sibiu intre 24 si 28 iulie 2018.

Red Bull Romaniacs va aduce şi în acest an impreuna cei mai buni rideri din lume, pentru o ediţie record, la start urmând să fie reprezentate 53 de naţiuni. Totul a început în 2004 cu o aventură considerată aproape imposibilă, dar care a crescut an de an şi care a ajutat la dezvoltarea enduroului pe plan global.

O îmbinare între tradiţie şi nou, aşa ar putea fi caracterizat traseul acestei ediţii, care, pe lângă zone noi, va avea incluse şi secţiuni pe care s-a concurat la ediţia inaugurală. “20 helpers”/ „20 de ajutoare” este unul dintre locurile în care vom putea vedea cât de mult a evoluat acest sport – şi asta deoarece nu va mai fi nevoie de ajutor, comparativ cu 2004. Ca de fiecare dată, vor fi zone în care enduriştii vor fi nevoiţi să îşi pună la lucru toate abilităţile, porţiuni aproape imposibile, în care se va cerne plutonul, şi secţiuni în care aceştia să aibă răgaz să admire peisajele mirifice care înconjoară traseul celui mai dificil raliu hard-enduro din lume.

Totul va începe cu ceremonia de deschidere programată pe 23 iulie, ora 17:00, în Piaţa Mare din Sibiu. Va fi o paradă a steagurilor tuturor celor 53 de naţiuni prezente, un dialog cu riderii clasei Gold (cel mai dificil traseu din raliu) urmat de o demonstraţie pe traseul de la Prolog.

După startul ceremonial din Piaţa Mare, pe 24 iulie, urmează startul propriu-zis în raliu, dimineaţa fiind programate calificările pentru prolog şi, începând cu ora 17.00, finalele. Prologul este showul urban în urma căruia se stabileşte ordinea de start pentru prima dintre cele patru zile de off-road. Cum ediţia 2018 se doreşte a fi una epică, traseul din acest an este unul care va rămâne cu siguranţă în memoria concurenţilor.

Odată încheiată aventura urbană, urmează patru zile de off-road – în acest an traseul a trei dintre ele ajunge în zona Petroşani, urmând să se parcurgă chiar şi secţiuni din mine dezafectate.

Aşa cum spune tradiţia, raliul se va încheia cu finişul de pe dealul Guşteriţei, situat lângă Sibiu, un loc garnisit, ca în fiecare an, cu obstacole menite să îi facă pe concurenţi să se bucure că au ajuns la sosirea celei mai dure competiţii de cinci zile din lumea sporturilor cu motor pe două roţi.

Concurenţii

Şi în 2018, concurenţii şi-au putut alege, în funcţie de abilităţi şi timpul de pregătire avut la dispoziţie, una dintre cele patru clase: Gold, Silver, Bronze şi Iron, unde Gold are cel mai dur şi lung traseu din concurs.

Sunt concurenţi care literalmente vin de la capătul pământului pentru a lua startul la Red Bull Romaniacs, iar la ediţia din acest an găsim pe lista de naţiuni nume precum: Insulele Virgine Britanice, Vanuatu, Costa Rica, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Taiwan, Coreea de Sud sau Malaezia. Într-un clasament al ţărilor, Marea Britanie are cel mai mare număr de rideri, fiind urmată pe podium de Australia şi Germania.

Printrele numele mari din enduroul extrem, care vin să lupte pentru podium, îi găsim pe: Graham Jarvis, britanicul cu şase titluri şi riderul supranumit „Regele Carpaţilor”, Jonny Walker (Marea Britanie), dublu câştigător al raliului, Wade Young (Africa de Sud), Alfredo Gomez (Spania), Taddy Blazusiak (Polonia), Mario Roman (Spania), Paul Bolton (Marea Britanie), Manuel Lettenbichler (Germania).

O serie de rideri români vor încerca să îşi depăşească limitele în această ediţie, ce se anunţă istorică, a Red Bull Romaniacs, iar printre aceştia îi găsim pe: Emanuel Gyenes, singurul pilot din lume care a terminat toate ediţiile organizate până în prezent şi are şi câteva podiumuri la activ, Dani Oţil, un rider care a izbutit clasări pe podium şi care debutează în acest an la Silver, dar şi pe Razvan Avramescu şi Catalin Pavel, rideri care au deja câteva finişuri la activ.

 

Programul Red Bull Romaniacs 2018

Duminică, 22 iulie

10:00 – 22:00 Verificări tehnice şi administrative (riders paddock Stadionul AS Voinţa şi Hotel Ramada)

Luni, 23 iulie

10:00 – 22:00 Verificări tehnice şi administrative (riders paddock Stadionul AS Voinţa şi Hotel Ramada)

17:00 – Startul festiv, Piata Mare, Sibiu

Marţi, 24 iulie

08:30 – Clasa Bronze, Calificări Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu

10:00 – Clasa Silver, Calificări Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu

11:00 – Clasa Gold, Calificări Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu

11:30 – Clasa Iron, Calificări Prolog, Bd-ul Coposu, Sibiu

17:00 – Prolog – Finalele, Bd-ul Coposu, Sibiu

Miercuri, 25 iulie – Sâmbătă, 28 iulie

Zile de off-road

Sâmbătă, 28 iulie

11.30 – Finişul oficial al raliului, Dealul Guşteriţei, Sibiu

22:00 – Race Party, Sibiu