Rompetrol
Presa
“Donează sânge, salvează o viaţă!” şi Rompetrol te premiază

KMG International lansează o campanie de susţinere a donării de sânge la nivel naţional, efectuate în perioada 10 august – 10 octombrie, în parteneriat cu Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională şi Fundaţia pentru SMURD. Prin divizia sa de retail, Rompetrol Downstream, Grupul va acorda donatorilor, în mod gratuit, produse din reţeaua de distribuţie carburanţi Rompetrol hei.

“Pandemia ne impune distanţare fizică, dar rămânem împreună solidari şi responsabili. Grupul KMG International susţine cadrele medicale şi autorităţile pentru gestionarea crizei de sănătate actuale, iar prin această campanie lansăm un îndemn de implicare la nivel individual, pornind de la angajaţii noştri către toţi membrii comunităţii, pentru a merge şi dona sânge într-o perioadă în care nevoia este acută. Campania prin care oferim produse hei este modul simbolic prin care noi Rompetrol mulţumim donatorilor pentru gestul lor de mare nobleţe şi responsabilitate.”– Alexey Golovin, Chief Officer Departament Juridic şi Afaceri Corporative.

“Sângele face diferenţa dintre viaţă şi moarte, este un ţesut viu care nu poate fi înlocuit si un număr din ce în ce mai mare de bolnavi au nevoie de transfuzie de sânge. De cele mai multe ori sângele donat salvează viaţa pacienţilor din spitale. În contextul pandemiei cu corona virus, este nevoie şi de plasmă convalescentă Covid - 19 bogată în anticorpi şi prelevată de la persoanele vindecate de Covid 19 pentru pacienţii din spitalele de boli infecţioase aflaţi în stare critică. Din păcate numărul donatorilor de sânge de la debutul pandemiei a scazut cu 40 - 50% faţă de perioada similară a anului trecut, deşi cererea spitalelor este din ce în ce mai mare” - Dr. Doina Goşa – Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.

O singură unitate de sânge donat poate salva până la 3 vieţi. Cu toate acestea, în România, statistic, sunt 1,8% donatori, în timp ce Danemarca are cel mai mare număr de donatori voluntari – 10% din populaţie (conform unui raport al Centrului Regional de Dezvoltare pentru Siguranţa Sângelui).

“Donarea de sânge este un gest de responsabilitate socială manifestat la nivel individual. Printr-un gest simplu, la îndemâna majorităţii cetăţenilor, fiecare donator oferă o şansă la viaţă acelora pentru care disponibilitatea sângelui compatibil face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Niciun nou demers care sprijină şi promovează acest comportament de donare consecventă de sânge în populaţie nu este prea mult, motiv pentru care sper ca această campania lansată de Rompetrol să aducă un suflu nou în lupta pentru viaţă, care în multe momente se câştigă picătură cu picătură.” – Dr. Raed Arafat, preşedinte al Fundaţiei pentru SMURD.

Campania se desfăşoară în toate cele 41 de centre de transfuzii din România, iar donatorul va primi în momentul donării un voucher pe bază căruia poate primi în mod gratuit, în perioada 10 august - 15 octombrie, din orice staţie de distribuţie carburanţi Rompetrol hei un suc proaspăt de morcov cu măr şi ghimbir şi o tartină cu ciuperci, bacon şi chives sau tartină cu cremă de branză şi piersici. Voucherul nu este transmisibil şi este valabil împreună cu carnetul de donator sau adeverinţă care atestă donarea.

Regulamentul campaniei este disponibil la acest link, iar lista centrelor de transfuzie sanguină din ţară poate fi consultată aici: http://doneazasange.ro/unde-pot-dona-sange/ (în campanie sunt incluse doar centrele de transfuzie, nu şi punctele de recoltare), iar condiţiile şi recomandările pentru donatori sunt disponibile aici: http://www.ctsbucuresti.ro/conditii_admisibilitate.html.

KMG International a mai susţinut prin diferite proiecte activitatea unor centre de transfuzii – în 2017 a donat Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină două frigidere pentru plasmă care îndeplinesc normele în vigoare si standardele europene impuse, cât şi mobilier tehnico-medical pentru laboratoare, iar în 2018 a dotat Centrul Regional de Transfuzie Constanţa cu echipamente noi care au crescut capacitatea tehnică a unităţii medicale: un agitator de trombocite şi un hemomixer, echipamente obligatorii pentru orice centru de transfuzie.