Rompetrol
Presa
A şasea ediţie a Festivalului de film kazah va fi transmisă online

Ambasada Republicii Kazahstan în România, în colaborare cu KMG International, prezintă publicului cinefil român trei capodopere ale cinematografiei kazahe ca parte a celei de-a şasea ediţii a Festivalului de film kazah, în perioada 16 - 18 martie. Evenimentul, unul dintre cele mai mari de acest gen din Europa, este organizat exclusiv online din cauza restricţiilor pandemice, în parteneriatul deja tradiţional cu Institutul Francez - Cinema Elvire Popesco.

“Anul 2021 marchează cea de a 30-a aniversare a independenţei Kazahstanului. Filmele difuzate în cadrul Festivalului subliniează rădăcinile adânci ale istoriei kazahe, şi sunt împărtăşite cu publicul românesc pentru a celebra împreună acestă aniversare şi pentru a aduce un omagiu legăturilor diplomatice bilaterale. Aceste opere de artă cinematografică ne reamintesc despre valorile noastre universale şi despre devotamentul faţă de patrimoniul nostru naţional” – a declarant E.S. Nurbakh Rustemov, ambasadorul Republicii Kazahstan în România.

“Promovăm parteneriatul cultural româno-kazah prin diferite iniţiative de mai mulţi ani. Anul acesta, în contextul pandemiei vom fi împreună la acest eveniment în mediul online, din siguranţa şi confortul caselor noastre şi ne vom bucura de 3 capodopere pe diferite teme - războiul, iubirea şi familia. De asemenea, în continuare îi sprijinim pe cei implicaţi în gestionarea crizei actuale de sănătate generată de pandemie şi, sperăm, că ne vom putea bucura de ediţia viitoare în cinematograful Institutului Francez, partenerul nostru pe termen lung în acest minunat proiect cultural”- a declarat Iskander Abdibaitov, Chief Officer al KMG International.

Pe parcursul  celor trei zile de Festival online vor fi difuzate urmatoarele filme: “Tomiris” (2019) care a fost premiat pe plan international cu Grand Prix la L'Étrange Festival in Paris, “Nucul” | Zhangak Tal (2015), “Drumul spre casă” | Doroga Domoy (2015).

Filmele pot fi accesate gratis din România, după o rezervare în prealabil online pe portalul Eventbook / Cinema Elvire Popesco; pentru primul film, care va fi difuzat pe 16 martie click aici, pe 17 martie click aici şi pentru filmul din ultima zi a Festivalului click aici.

Evenimentul este prezentat de către criticul de film Irina Margareta Nistor printr-un podcast.  

Trailerul evenimentului poate fi urmărit pe YouTube.

În parteneriat cu reţeaua de librării Cărtureşti, cinefilii pot câştiga şi cărţi despre istoria cinematografiei printr-un concurs organizat pe paginile Rompetrol din reţelele de socializare.