Rompetrol
Presa
2100 de alergători au strâns mii de litri de carburant pentru Hospice Casa Speranţei şi Asociaţia Magic în cadrul celei de-a 8-a ediţii a evenimentului caritabil ”Rompetrol Run and Care”

Peste 2000 de persoane, inclusiv angajaţi Rompetrol şi familiile lor, au participat la cea de-a opta ediţie a evenimentului Rompetrol Run and Care care a avut loc sâmbătă, 18 septembrie. Alergarea a fost individuală, respectând condiţiile impuse de pandemie, în zone de munte sau mare, în parc sau pe alei, iar participanţii au alergat distanţe de minim 2 km, monitorizate cu orice aplicaţie de mişcare şi publicate ulterior pe Facebook folosind hashtag-urile #rompetrolhospice şi #rompetrolmagic.

13.650 de kilometri parcurşi sunt convertiţi în litri carburant, ce vor fi donaţi de Rompetrol pentru a susţine îngrijirea paliativă specializată, acordată de Hospice la domiciliul pacienţilor, şi, o cantitate similară va fi oferită Asociaţiei Magic pentru a susţine proiectul Şofer de Suflet, prin care se oferă transport gratuit pacienţilor de acasă la spital, pentru tratament.

"Run and Care face parte din tradiţia noastră de a alerga pentru o cauză nobilă şi de a sprijini domenii esenţiale ale societăţii româneşti, prin parteneriate cu ONGuri. Am ţinut cont de condiţiile pandemiei şi am invitat toate persoanele cu simţ civic şi dornice de mişcare să se alăture evenimentului şi să alerge individual sau în familie şi să strângă carburant pentru fapte bune. A ieşit un eveniment caritabil unic, cu un număr ridicat de participanţi, o expresie a responsabilităţii, a solidarităţii şi a unor rezultate remarcabile. Ca formă de apreciere pentru eforturile alergătorilor vom planta copaci, în judeţul Prahova, în prima parte a lunii noiembrie” – Iskander Abdibaitov, Chief Officer Dezvoltare Corporativă.

Evenimentul s-a desfăşurat timp de 17 ore, în intervalul 5 dimineaţa – 10 seara, participanţii putând să alerge oricând au dorit, iar compania oferă în schimb 13.650 litri de carburant fiecărei organizaţii, pentru efortul lor cumulat de 13.650 km. Cantitatea totală de 27.300 litri poate fi folosită în 2021 şi 2022 pentru a susţine misiunea celor două organizaţii. Participanţii sunt atât angajaţi Rompetrol şi familiile lor, cât şi voluntari, alergători pasionaţi, sportivi performanţi, beneficiari direcţi şi indirecţi ai celor două ONGuri, din România şi alte ţări, cu distanţe de 2km (parcurse de copii care au învins boala şi beneficiari ai programelor Asociaţiei Magic) până la recordul de alergare individuală de 104 km.

„Mulţi dintre pacienţii oncologici sunt eligibili pentru îngrijire paliativă la domiciliu. Mulţi îşi doresc acest lucru tocmai pentru că acasă sunt lângă cei dragi şi se simt confortabil. Din păcate, cererea este mai mare decât oferta. În Bucureşti, de exemplu, există doar două echipe complete de îngrijire paliativă la domiciliu, echipe formate din medici, asistenţi şi terapeuţi, ambele aparţin Fundaţiei HOSPICE Casa Speranţei. Noi asigurăm aceste servicii în mod gratuit. Le suntem recunoscători partenerilor de la Rompetrol care sunt, şi anul acesta, alături de noi şi ne ajută să ajungem mai uşor la pacienţii noştri. Uneori, binele se face în paşi de alergare, iar la Run and Care, binele e direct proporţional cu km parcurşi în alergare” - Mirela Nemţanu, director executiv HOSPICE Casa Speranţei.

Peste 35.000 de copii şi adulţi cu boli incurabile au beneficiat de îngrijire paliativă în cei 29 de ani de când Hospice Casa Speranţei a fost înfiinţată în România. Este cea mai mare fundaţie care oferă gratuit servicii specializate, atât la centrele de zi, ambulatorii şi unităţi proprii pentru internare, la domiciliul pacienţilor şi în spitalele partenere.

“Parteneriatul cu Rompetrol este unul la care noi ţinem foarte mult. Nu doar pentru că ne sprijină enorm în proiectul nostru Şofer de Suflet prin care asigurăm transport gratuit de la/către spitale pentru copiii grav bolnavi, ci pentru că e o relaţie solidă în care simţim implicarea lor la toate nivelurile. Rompetrol Run and Care este o altă dovadă în acest sens - încurajează mişcarea într-un mod foarte simplu şi la îndemână, ne dă oportunitatea să ne revedem cu comunitatea de voluntari şi susţinători şi aduce împreună misiunile a două ONG-uri: Asociaţia Magic şi Hospice Casa Speranţei. Este foarte important să ne unim forţele în toate modurile posibile pentru a aduce schimbare în bine în lumea noastră. Suntem mândri şi bucuroşi că suntem parte din acest eveniment şi mulţumim echipei Rompetrol pentru tot sprijinul oferit în mod constant celor în nevoie" – Corina Banu, Asociaţia Magic.

Asociaţia Magic oferă sprijin material şi emoţional pentru copiii cu afecţiuni oncologice şi alte boli grave. Înfiinţată în anul 2014, odată cu taberele speciale MagiCAMP - concepute pentru copiii bolnavi de cancer, în prezent Asociaţia Magic se ocupă de peste 5000 de copii cu afecţiuni grave, prin 12 proiecte, cele mai cunoscute fiind MagiCAMP, MagicHOME şi recent - Şofer de Suflet (lansat în 2020 în perioada pandemiei).

Rompetrol Run and Care a avut prima ediţie în 2013, fiind conceput ca un proiect de mişcare şi voluntariat corporativ, reuşind să strângă peste 60.000 euro prin implicarea angajaţilor, a familiilor lor şi a partenerilor de business invitaţi să se alăture. În 2020, în contextul pandemiei, evenimentul a fost organizat sub formă de curse individuale, cu peste 600 de alergători şi 6600 litri de carburant donaţi. Banii şi carburantul au sprijinit în ultimii 8 ani misiunile unor asociaţii şi fundaţii ca MAME, Edulier, Magic, Hope and Homes for Children, Agent Green, Asociaţia pentru Dravet şi alte epilepsii rare.