Turism Turism

Amsterdam, oraşul lalelelor multicolore

Amsterdam este un adevărat tărâm al minunilor. Alice ar fi impresionată de acest oraş al lalelelor multicolore, absolut superb primăvara. E suficient de cald pentru a te plimba cu bicicleta pe canalele Amstelului şi a admira clădirile cu iz renascentist.

Denumirea oraşului Amsterdam provine de la cea a râului ce-l traversează. S-a dezvoltat dintr-un sat pescăresc pe nume ”Amstelredam”, construit în secolului al XII-lea. Cătunul a devenit ulterior orăşelul ”Amsteldam”, al cărui nume s-a schimbat apoi în ”Amsterdam”.

Amsterdam oferă turiştilor o experienţă unică prin faptul că se poate observa dezvoltarea graduală a oraşului în diversele etape istorice. Clădirile de patrimoniu naţional şi protejate prin lege se îmbină cu edificii şi clădiri moderne, iar efectul este o privelişte ce îţi încântă simţurile. Descoperă cutia cu minuni a oraşului olandez fie la pas, fie la bordul unei biciclete chic! Conform publicaţiei Business Insider, Amsterdam a fost declarat cel mai bike-friendly oraş în 2013. Aici bicicletele şi maşinile trăiesc în armonie deplină.

Un oraş seducător

Cunoscut şi sub denumirea de ”Veneţia Nordului”, Amsterdam impresionează prin canalele sale din secolul al XVII-lea. Pentru o experienţă unică, îţi recomandăm iaht-urile de pe canal. Poţi închiria o barcă cu toate utilităţile incluse, distracţia e garantată.

Pentru zilele cu soare recomandăm şi o vizită în Vondelpark, cel mai mare parc din Amsterdam şi un loc ideal pentru a te relaxa. Vei întâlni aici teatre în aer liber, cafenele şi o mulţime de peisaje naturale pline de culoare.

Amsterdam

Rijksmuseum sau Muzeul de Stat este probabil cel mai iconic şi faimos loc pentru a savura artă. Vei întâlni aici comori naţionale, obiecte istorice şi colecţii de artă impresionante.

Ar mai fi şi muzeul Van Gogh, care adăposteşte cea mai mare colecţie de tablouri ale lui Van Gogh din întreaga lume. Dacă timpul nu e foarte darnic pentru a vizita muzee, alege cu încredere Van Gogh Museum, cu siguranţă te va cuceri.

Clădirea muzeului Van Gogh se află în Cartierul Muzeelor, foarte aproape de celebrul semn I amsterdam, un loc foarte căutat de turiştii care vor să se fotografieze în faţa literelor uriaşe ce reprezintă logo-ul oraşului Amsterdam.

Pentru o escapadă artistică recomandăm Jordaan, cartierul ce a găzduit artişti proeminenţi precum Joost van den Vondel şi Rembrandt van Rijn. Vizitează galeriile şi buticurile de pe străduţe, au un farmec aparte. E o zonă liniştită ce îţi permite să evadezi din aglomeraţia oraşului Amsterdam.

Lalele, frumoase lalele

Grădina din Keukenhof se află la jumătate de oră de Amsterdam şi veţi întâlni aici un curcubeu de flori. Faimoasele lalele olandeze sunt nelipsite din peisaj, iar efectul cromatic e ameţitor. Profitaţi de moment pentru a face un selfie cu gaşca!

Grădina din Keukenhof este cea mai mare din Europa şi a doua ca mărime din lume, după Miracle Garden din Dubai. Vei găsi aici specii foarte variate de lalele, zambile şi multe flori de

Primăvară, dar şi alte specii de flori de grădină, amenajate cu multă grijă şi atenţie. Parfumul florilor este cuceritor, iar printre ele vei întâlni mici şuvoaie de apă, pomi înfloriţi, fântâni arteziene, cafenele şi locuri de picnic.

Câmpurile cu lalele din poze nu se află însă chiar în interiorul parcului. Se pot vizita fie cu maşina, fie pe biciclete închiriate chiar de la intrarea în parc. Merită să vezi câmpurile de flori şi dunele de nisip olandeze, dar experienţa nu e completă fără o vizită şi la plaja de la Marea Nordului.

Ideal pentru pasionaţii de bere

Amsterdam este oraşul care produce berea Heineken, cu siguranţă vei întâlni aici pasionaţi de bere. Merită să faci un tur al fabricii de bere Heineken sau să vizitezi o berărie locală, pentru un gust autentic. Aici berea e mult mai proaspătă şi mai gustoasă, iar gustul e pe măsură.

Pe lângă Heineken şi Amstel, recomandăm Grolsch, o bere la  fel de bună, dar şi berea albă Witbier. Iarna, olandezii beau Bokbier, o bere brună, mai dulce. Poţi încerca şi o bere blondă,

mai uşoară, denumită generic kopstoot. O bere des întâlnită în barurile din Amsterdam este Palm, care se remarcă printr-o culoare chihlimbarie, cu gust pronunţat.

La plăcinte înainte

În Amsterdam vei întâlni cartofi prăjiţi  peste tot. Se servesc la cornet şi sunt preparaţi într-un stil special, rumeniţi în baie de grăsime, ca să fie crocanţi. Merg de minune cu maioneză, muştar sau ketchup.

Promo