Sfaturi Sfaturi

EMOȚIILE COPILULUI – CUM LE GESTIONĂM?

Ai momente în care nu înțelegi de ce copilul tău trece de la o stare la alta în câteva secunde? Cu siguranță ai vrea să nu mai auzi țipete și plânsete când ți-e lumea mai dragă. Fluctuația de la calm la agitație este firească pentru copii, mai ales în etapa de descoperire. Important e să-i învățăm să-și regleze emoțiile și comportamentul, așa încât să fie fericiți.

http://rompetrol.ro/public/media/a.jpg

Copiii au emoții pe care nu știu întotdeauna să le exprime, fie pentru că se tem de reacția părinților sau încearcă să-și controleze emoțiile de teama de a fi luați în râs.

http://rompetrol.ro/public/media/b.jpg

Atunci când copiii sunt triști sau anxioși, nureușesc să se angajeze în sarcini de învățare și întâmpină probleme de concentrare. De aceea e important să încurajăm copiii să-și exprime emoțiile. Sandu (2014) consideră că există trei aspecte cărora trebuie să le acordăm importanță: (1) reacțiile pe care le avem atunci când copiii își exprimă sentimentele – acestea pot determina inhibarea sau încurajarea exprimării ulterioare, (2) situațiile pe tema emoțiilor – ajută copiii să înțeleagă situațiile emoționale și să reacționeze adecvat și (3) exprimarea propriilor emoții de către părinți – felul în care părintele se exprimă reprezintă un model pentru copii. Astfel, părinții trebuie să învețe să-și explice emoțiile în fața copiilor și să-i ajute să le înțeleagă. 

Iată câteva exerciții prin care îți poți ajuta copilul să gestioneze emoțiile: jocuri prin care numești emoțiile, exmple de succes pentru a putea trece eficient prin situații emoționale sau cărți pentru copii pe tema reglării emoționale.

http://rompetrol.ro/public/media/c.jpg   

Oferă-i încredere copilului și arată-i că nu    este nimic greșit în a-ți exprima emoțiile.  Dacă e mai timid, încurajează-l să se      exprime prin artă, să scrie sau să deseneze    ce simte. În felul ăsta copilul simte că  emoțiile sale sunt validate și capătă mai    multă încredere în sine. 

Există și copii cu un nivel ridicat de sensibilitate, numiți și ”copii orhidee”. Acești copii au nevoie de îngrijire atentă, înțelegere și un stil de parenting cât mai concentrat pe emoții. ”Copiii orhidee” reacționează mai puternic la mediul în care trăiesc și sunt mai predispuși la probleme emoționale. 

http://rompetrol.ro/public/media/d.jpg

Toată viața învățăm cum să ne reglăm emoțiile, așa că e recomandat să te înarmezi cu multă răbdare cu cel mic. Rezultatele nu vor apărea imediat, dar eforturile merită cu siguranță, mai ales pentru că în felul ăsta contribui la dezvoltarea armonioasă a copilului. Ajută-l să se bucure de viață și să-și dezvolte întregul potențial!

 

 

 

 

  

Promo