Sfaturi Sfaturi

4 cărți pe care trebuie să ți le faci cadou

Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta, de Ciprian Măceșaru

Cartea lui Ciprian Măceșaru se hrănește din viața noastră cea de toate zilele, autorul face literatură din realitățile românești. Dar nu oricum, ci cu mult umor și ironie. Volumul cuprinde 20 de proze în care circulă actorii principali de pe scena comunei Strâmbeni, o lume ca o colonie, strânsă și unită. Scriitor cu un auz foarte bun, Măceșaru dovedește luciditate și un simț al observației transpus cu ușurință în literatură. Iar prin umor șIronie – dacă nu destramă – cel puțin arată cu degetul inerția degradării morale. Personaje și scene pitorești legate subtil, ritmul vioi și frazele scurte au vigoare șI un impact puternic.
 
 
Munții Înalți ai Portugaliei, de Yann Martel
 
Romanul are trei părțI ce pot fi citite și ca microromane. Acțiunea este plasată în perioade diferite (1904, 1938 și 1981), iar personajele centrale sunt trei bărbațI cărora moartea le ia ceea ce iubesc cel mai mult, iar ei au nevoie să găsească un sens al vieții, un acasă, dincolo de singurătatea care le dă târcol „precum un câine care amușină”. Saudade, mister, suspans detectivistic, personaje bizare, reinterpretări ale Bibliei, elemente ludice postmoderne, umor adesea negru, absurd suprarealist, realism magic, plăcerea de a spune povești, dimensiunea metafizică a parabolei, amestecul de frumusețe, tandrețe șI întristare – toate acestea fac din Munții Înalți ai Portugaliei una dintre cele mai bune cărți traduse anul acesta la noi.
 
 
Animalium, de Jenny Broom, cu ilustrații de Katie Scott
 
Animalium prezintă diversitatea naturii, de la cele mai simple forme de viață până la cele mai complexe, de la nevertebrate la reptile șI pești, până la păsări șI mamifere, fiecare cu modul său specific de adaptare la lume, fiecare cu habitatul său și fiecare reprezentând o lume aparte în cadrul lumii mai mari care ne conține pe toți. Acest excurs te lasă mut de uimire în fața diferitelor forme pe care le-a luat viața și în fața bogăției parcă fără margini a naturii. Cartea este un album, conceput ca un fel de vizită la muzeu, cu imagini reprezentative și însoțite de texte explicative. Oferă informații esențiale și interesante. Volumul este deosebit atât prin conținut, cât și prin formă, este genul de carte care face onoare unei biblioteci și la care te întorci mereu cu drag.
 
 
Familia mea și alte animale,de Gerard Durrell
 
Cartea e una scrisă atât pentru copii, cât și pentru adulți. O familie britanică formată dintr-o mamă și patru copii (Leslie, Larry, Margo și Gerry) decide să se mute în insula Corfu pentru a scăpa de vremea neprietenoasă din Anglia, care îi îmbolnăvea pe toți. Familia mea și alte animale ar fi greu de repovestit, niciun rezumat n-ar putea cuprinde întreaga suită de aventuri, de explorări și deîntâmplări prin care trece adesea întreaga familie. Dar este, în mod cert, invitație către natură, către redescoperirea și îngrijirea ei prin readucerea aminte, înainte de toate, a curiozității și iubirii pe care o aveam, copii fiind, față de toate animalele.
Bookaholic.ro este site-ul unde “dependența de cărți se tratează cu cărți”. Găsiți aici recomandări de lectură, interviuri cu autori români și străini, idei de decorare a bibliotecii, povești cu scriitori și multe alte lucruri legate de pasiunea pentru citit.
 
 

Articol apărut în revista Rompetrol, numărul 30, decembrie 2016 - ianuarie 2017

Promo