Diverse Diverse

Rafinăria Petromidia, planurile de dublare a capacității de rafinare

Aceasta ar fi a doua creștere a capacității de la Petromidia, unica rafinărie din România cu ieșire la Marea Neagră, după ce în 2012 acționarii majoritari au terminat extinderea unității de la 3,5 la 5 milioane de tone anual.

KazMunayGas ia în calcul o posibilă dublare a unității de procesare a petrolului din Năvodari, planurile de extindere fiind analizate într-un moment de creștere a pieței, dar și în pragul unei tranzacții cu un investitor chinez.

De la intrarea pe piața locală, în 2007, KazMunayGas a investit circa 4 miliarde de dolari în businessul Rompetrol. Dezvăluirea acestui posibil plan de extindere vine în contextul în care activele Petromidia sunt sub sechestru, dar cu toate acestea performanțele economice ale companiei nu au fost niciodată mai bune.

„KMG International își va extinde activitatea de retail în România și în alte rețele de distribuție din regiunea Mării Negre, cum ar fi Moldova, Georgia și Bulgaria. De asemenea, grupul a dezvoltat un nou model operațional pentru întreaga rețea de distribuție din țară. Astfel, ne propunem să creștem capacitatea noastră de rafinare și avem în vedere posibilitatea de a ajunge la 10 milioane de tone pe an, de la peste 5 milioane de tone, capacitatea actuală a rafinăriei Petromidia, și, de asemenea, să construim până la 200 de stații de alimentare și să dezvoltăm proiecte de servicii industriale, atât pe segmente de upstream, cât și de downstream. Investițiile realizate până în prezent, modelul de afaceri implementat și parteneriatele de afaceri care urmează să fie dezvoltate în viitor sunt factorii necesari care ne ajută să fim optimiști în ceea ce privește creșterea în continuare a activității“, spune Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International (fostul grup Rompetrol). Declarațiile au fost incluse într-un interviu dat de conducerea KMG International pe 16 decembrie 2016, ziua națională a Kazahstanului.

O nouă rafinărie

În acest moment, România are la nivel național o capacitate de rafinare de circa 12 milioane de tone, singurele unitățI funcționale fiind Petromidia, unica rafinărie care are ieșire la Marea Neagră, Petrobrazi, unitate de 4,2 milioane de tone care rafinează petrolul extras de Petrom, și Petrotel-Lukoil, unitate de 2,4 milioane de tone care este administrată de grupul rusesc Lukoil. Practic, dintr-un singur proiect capacitatea de rafinare națională ar crește cu peste 40 dacă planurile KMG International vor depăși faza de intenție. Potrivit datelor publicate după primele nouă luni ale anului trecut, Rompetrol Rafinare a ajuns la un business de 5,97 miliarde de lei, cu 28 mai mic față de perioada similară din 2015, dar a bifat un profit net de aproape 133 de milioane de lei față de pierderile de 20 de milioane de lei din primele nouă luni din 2015. Chiar dacă ieftinirea barilului de petrol și-a pus amprenta asupra afacerilor, costurile de aprovizionare ale rafinăriei au scăzut simțitor aducând unitatea pe plus. Mai mult petrol kazah „KMGI (KMG International) are o contribuție semnificativă la asigurarea diversității aprovizionării României cu țiței și, prin urmare, la reducerea vulnerabilității în cazul unei întreruperi a energiei. Importurile companiei acoperă aproximativ 40 din cantitățile intrate în rafinăriile din România și au ajutat la conservarea surselor naționale primare de energie. Rezervele de țiței din Tengiz și Kashagan, care reprezintă cele mai mari câmpuri producătoare de petrol din Kazahstan, își pot extinde în continuare sursele disponibile pentru România. În plus față de accesul direct la țiței, KMGI contribuie la asigurarea stocurilor de siguranță reglementate. Fiind una dintre cele mai mari companii petroliere din România, KMGI asigură a doua mare rezervă de produse petroliere și țiței.“

Context incert

Planurile de creștere ale KMG International vin într-un mediu destul de incert, activele companiei din România fiind puse sub sechestru după relansarea dosarului Rompetrol, unul dintre cele mai complicate din economia locală.

Zhanat Tussupbekov spune că în contextul în care compania asigură locuri de muncă pentru 4.700 de oameni și a investit 4 miliarde de dolari din 2007, dificultatea mediului de business local este uneori dificil de înțeles. „Noi asigurăm locuri de muncă pentru peste 4.700 de oameni din România. Noi producem în România, majoritatea angajaților noștri sunt din România, exportăm din România în peste 20 de țări și împreună am reușit să construim în România o platformă de susținere șI consolidare a securității energetice din România, din regiunea Mării Negre și de asemenea, din Europa Centrală și, de Est. Investițiile globale în proiectul european realizat de KazMunayGas/KMG International se ridică la 4 miliarde de dolari, inclusiv prețul de achiziție, iar contribuțiile plătite la bugetul de stat se ridică la peste 12 miliarde de dolari în perioada 2007-2015. KMG International aste o afacere stabilă și durabilă, și, prin urmare, operațiunile noastre nu au fost puse în pericol. Este adevărat că este dificil de înțeles pentru un investitor străin, un susținător al economiei locale și un generator de locuri de muncă pentru români, de ce climatul este uneori absurd. Mai mult decât atât, planurile noastre de viitor demonstrează în mod clar beneficii pentru România și pentru afacerea noastră, ca să nu mai vorbim de rolul nostru strategic în stabilitatea aprovizionării cu țiței pentru țară.

"Reluarea anchetei a suspendat pentru o vreme și discuțiile pe care kazahii le aveau cu un investitor chinez pentru cedarea pachetului de control din KMG International, entitatea prin care sunt administrate activele din România. Negocierile dintre kazahi și compania chineză CEFC (China Energy Company Limited) pentru tranzacția de cumpărare a 51 din acțiunile KMG International NV au ajuns în etapa finală. CEFC China Energy Company Limited a fost inclusă în Topul Fortune Global 500, unde anul trecut ocupa poziția 229. În ediția anterioară ocupa locul 342. Datele din Fortune 500 arată că firma a generat vânzări de 41,8 de miliarde de dolari în 2015, un profit de 603 de milioane de dolari și are peste 23.000 de angajați. Peste jumătate din încasările companiei vin din zona de petrol și gaze.

Promo