Comunicate de presă Comunicate de presă

Cinema Elvire Popesco va găzdui a doua ediție a Festivalului Filmului Kazah

Ambasada Republicii Kazahstan în România, împreună cu partenerul principal KMG International, oferă pasionaților de film a doua ediție a Festivalului Filmului Kazah. Unul din cele mai mari evenimente de gen din Europa, festivalul se va desfășura începând de joi, 29 septembrie, până sâmbătă, 1 octombrie, la Cinema Elvire Popesco (Institutul Francez).

“Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării a 25 de ani de independență a Republicii Kazahstan. Ne face deosebită placere să ne prezentăm națiunea prin intermediului marelui ecran. Popoarele kazah și român împărtășesc un trecut fascinant, autentic, definit de dorința de afirmare și evoluția spre modernism a celor două state”, a explicat Excelența Sa, dl. Daulet Batrashev, Ambasadorul Republicii Kazahstan în România.

“De peste 9 ani, suntem un partener al statului român și un investitor de importanță strategică în industria și economia locală. Am reușit sa creăm o punte energetică între România și Kazahstan și să stabilim parteneriate solide în mediul de afaceri. Prin acest eveniment, consolidăm relațiile culturale între cele două țări, evidențiind asemănările istorice între ele, ca popoare ce au luptat mereu pentru independență și au reușit să-și păstreze identitatea în vremuri dificile”, a declarat Azamat Zhangulov, Vice-Președinte al KMG International.

Programul festivalului include cinci producții kazahe, printre care și o co-producție cu Franța (“Vocile stepei”, cu Gerard Depardieu și Natalie Dessay), ce abordează teme precum legăturile de familie, iubirea, singurătatea, eroismul, solidaritatea și lupta pentru libertate, reușind să ofere o imagine de ansamblu a peste 500 de ani de istorie și cultură kazahă.

Pe parcursul celor trei zile de festival, publicul va putea viziona următoarele producții cinematografice: Vocile stepei,Așa s-au aliniat astrele, Darul pentru Stalin, Batrânul și Kunanbai.

Institutul Francez/Cinema Elvire Popesco si studiourile de film Kazakhfilm sunt parteneri instituționali ai evenimentului. Aici puteți urmări trailer-ul festivalului.

Prețul unui bilet este de 10 lei.

Despre Kazahstan

Istoria bogată a acestei țări din Asia Centrală datează încă din preistorie, când regiunea era populată de triburi nomade, dar identitatea națională kazahă s-a format abia la începutul secolului al XV-lea. (http://550kazakhan.kz/?lang=ru)

În prezent, Kazahstan, a noua cea mai mare țară din lume, cu o populație de 17 milioane de locuitori, găzduiește o diversitate extraordinară de grupuri entice (130), rezultată în principal în urma deportărilor staliniste.

Despre KMG International

Deținută integral de KazMunayGas din Kazahstan, KMG International desfășoară operațiuni de rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industrial pe 11 piețe principale. În România, Grupul controlează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone pe an, rafinăria Vega Ploiești - cel mai vechi combinat petrochimic, lansat în 1905 – dar și o rețea de distribuție a carburanților cu peste 716 puncte de vânzare, 10 depozite, 230 stații GPL și 9.000 de stații de butelii. Valoarea totală a investițiilor realizate în proiectul european al KazMunayGas/KMG International se ridică la 4 miliarde de dolari (incluzând prețul de achiziție), în vreme ce nivelul contribuțiilor la bugetul de stat al României s-au ridicat la peste 12 miliarde de dolari în perioada 2007-2015.

KMG International sprijină încă din 2009 inițiative ce promovează valorile și tradițiile românești în Kazahstan (prin parteneriate cu Asociația Culturală Dacia, înființată de vorbitori de limba română) și cultura kazahă în România, prin prezentul festival dar și alte proiecte culturale precum concertele pianistului Amir Amir Tebenikhin, ale violoniștilor Zhibek Mussurgaliyeva și Arman Mourzagaliyev, sau promovarea tinerelor talente, câștigători ai Concursului Internațional George Enescu (Erzhan Kulibaev, vioară).

Promo